Intellectus na Maker Faire Prague 2018

O víkendu 23. a 24. 6. proběhl v Praze na Výstavišti první český Maker Faire. Na ohromné ploše holešovického výstaviště se v pátek rozestavělo přes sto stánků různých organizací i samostatných „makerů“ a s číslem rovných 100 jsme náš stánek Intellectus postavili i my. Součástí byla ukázka jak robotů a elektroniky, tak i pokusů. K vidění a vyzkoušení byli Ozoboti, Micro:bit i další roboti. Vlastní výrobky si mohli návštěvníci vytvořit také z 3D pera. V badatelské sekci našeho stánku pak bylo možné osahat si slizké gumové vejce, vyzkoušet sílu a přesnost svého čichu při poznávačce vůní nebo zjistit, jak kouzlí změna pH s barvou odvaru z červeného zelí. Navíc nám na stánku pomáhaly děti z kroužků, takže odborná rada k robotům i pokusům byla zaručená.

Mimo stánku jsme pro návštěvníky zdarma uspořádali i 6 workshopů. V sobotu proběhl workshop na vytváření řetízku z různobarevných LED žároviček a hned po něm druhý s názvem Hrajeme si s Ozoboty a programujeme. Odpoledne byl pak první z badatelských – Lávová lampička a další triky s hustotou.

V neděli proběhla druhé kolo technických workshopů, kdy si návštěvníci mohli opět vyrobit LED řetízek nebo naprogramovat Ozbota, doplněno o badatelský tentokrát zaměřený na Filtraci aneb jak proměnit colu ve vodu. Velmi nás potěšil zájem – všechny workshopy byly ještě před začátkem plně naplněny a další zájemce jsme z důvodu omezeného počtu pomůcek museli bohužel odmítnout.

Kromě našeho stánku bylo na Maker Fairu k vidění mnoho zajímavých věcí – třeba deset metrů velké vzdušné dělo, nespočetné množství 3D tiskáren, různé druhy robotů. Z kuriózních se vyplatí zmínit třeba stánek se Star Wars figurínami, Papírnu, kde se vyráběli domácí ekologické sešity nebo Vakucafé, kde kávu filtrovali pomocí vakua a že byla dobrá!

Pro příští rok Maker Fair určitě doporučujeme a třeba se tam zase uvidíme 🙂