Setkání lektorů Intellectus 2018

V sobotu 14. 4. 2018, kdy většina lidí vyrážela ven za sluníčkem a teplem, se naši lektoři i zbytek organizačního týmu sešli v prostorách TalentPointu na Nedvědově náměstí. Přijeli nejen účastnící ze všech možných koutů Prahy, ale čas si udělali i zástupci z Brna a Ostravy. A když už jsme se nemohli venku opalovat, alespoň jsme si otevřeli okna dokořán a začali se věnovat účelu setkání – seznámení se mezi sebou, sdílení administrativních informací a v neposlední řadě tipů a triků týkajících se kroužků.

Na úvod nám Zdeněk s Lukášem představili plány a vize Intellectusu do budoucího období. Mnohé z nich už taky brzy odhalíme i veřejnosti. Nebojte se, nudit se nikdo určitě nebude 😉 . Následně nás Klárka opět s Lukášem poinformovali, co se dozvěděli na konferenci Budapest Talent Summit 2018 zaměřené na práci s talenty.

Třetím a posledním bodem dopoledního programu byla kolektivní diskuze o zážitcích a problémech na jednotlivých kroužcích. Řešili jsme, jak např. postupovat v případě, že někdo z dětí hodinu narušuje nebo naopak vyčnívá z řady v dobrém slova smyslu. Poslechnout si zkušenosti ostatních lektorů bylo velmi zajímavé a ve všech problémových situacích jsme vymysleli konstruktivní řešení, takže jsme připraveni (snad) na všechno, co na nás děti zase někdy vymyslí.

Po obědové pauze, kterou jsme kromě jídla a odpočinku využili i jako seznamovací chvilku, program pokračoval. Když jsme měli ještě čerstvé mozky, vrhly se na nás Andrea s Jiřkou s náloží administrativních pokynů – i to totiž k práci lektorů patří.

Jak jste si už při popisu výše všimli, témata byla od začátku různorodá, až v druhé půlce odpoledne ale přišly ty nejzajímavější věci – organizační přednášky a diskuze totiž vystřídaly praktické ukázky. Nejdříve nám Vašek demonstroval nejlepší pokusy ze svých kroužků – většina z nich se týkala nějakým způsobem ohně nebo elektřiny a vyzkoušet si sám na sobě „hořící ruce“ odmítl jen málokdo.  Ohnivé tornádo v koši a jeho princip zase potrápilo hlavy všech našich matfyzáků.

Poté nám Zdeněk představil místní inventář pomůcek, ale nenechte se zmýlit, nebyla to žádná stará zlámaná pravítka, ale např. virtuální realita a různé druhy robotů a nových počítačových aplikací. Tyto moderní technologie můžeme využívat nejen ve výuce robotiky a programování, ale i v badatelských a přírodovědeckých kroužcích. Co může být totiž blíž skutečnosti než si sopku pomocí brýlí virtuální reality prohlédnout pěkně zevnitř nebo si na tabletu při výuce lidského těla otáčet simulací lidského bijícího srdce a prohlížet si jeho stavbu?

Na závěr této praktické části nám ještě Klárka představila mikroskop, který máme v Intellectusu také k dispozici. Pomocí něj jsme si prohlédli některé preparáty vhodné i na použití v kroužcích – např. bakterie z jogurtu, řez listem přeslenice nebo pokožku cibule. Pro zájemce bylo ještě možné si po náročném intelektuálním odpoledni odpočinout u deskových her, taktéž z inventáře TalentPointu. Pak už nezbývalo, než vše uklidit a i s novými vědomostmi a zkušenostmi se odebrat domů. Věříme, že se setkání všem líbilo a hlavně, že bylo užitečné nejen po stránce informační, ale i jako nástroj pro seznámení a utužení party, aby nám ta výuka a spolupráce šla ještě lépe než doteď 🙂

Autor: Klárka Horáčková